Tentang Kami

SHIELD X AJAR DEMOKRASI

Tentang Kami

Mula ditubuhkan pada tahun 2016 menerusi projek penokohan Parlimen Belia. Selepas resolusi 2017 di Fraser Hill maka SHIELD dibentuk untuk menggerakkan perancangan kesedaran politik. Sepanjang 3 tahun SHIELD telah menggerakkan beberapa projek seperti Akademi Negarawan melatih anak muda dan mendedahkan mereka dengan sistem kenegaraan, SHIELD Talk sesi hard talk bersama ahli politik, malah sebahagian pasukan SHIELD sudah Berjaya terlibat dalam ruang peringkat penggubal polisi di peringkat belia mahupun nasional.

2021, seiring dengan perkembangan digitalisasi akhir akhir ini, kami melihat adanya keperluan portal menggerakkan kesedaran dan advokasi berkaitan politik kerana kita bakal menyaksikan 7.8  juta pengundi muda bakal mengundi bagi Pilihanraya akan datang menerusi penggubalan umur pengundi ke 18 tahun.

Ajar Demokrasi ini merupakan projek terkini SHIELD untuk menjawab kepada permasalah kurangnya literasi politik dalam kalangan anak muda serta masyarakat secara awamnya. Dengan pengisian dan penulisan yang berkualiti serta kreatif kepada pembaca. 

Dalam membina pengisian dan advokasi, AjarDemokrasi hadir hadir untuk memperjelaskan dan mencerahkan isu semasa serta politik di negara ini. Pengisian bertujuan untuk menerobos isu, mendedahkan hal hal kenegaraan dengan ulasan yang tajam serta mudah diakses dan difahami oleh orang awam.

Objektif

Membina Semula
Membina semula pengisian politik, kenegaraan dalam bentuk kreatif dan kontemporari serta pemerkasaan media di ruang awam
Penyuburan
Penyuburan diskusi dan pencerahan isu semasa
Kesedaran
Kesedaran dan kajian Tentang urustadbir, turun mengundi serta kenegaraan

Pasukan Ajar Demokrasi

Luthfi Yusri

Ketua Koordinator

Ajda Nuha

Kajian & Penulisan

Andzawir Zakaria

Kajian & Penulisan

Musleh Dzulkefly

Kajian & Penulisan